A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Elővárosi vasútfejlesztési program előkészítéséről döntött a kormány

,

Elővárosi vasútfejlesztési program előkészítéséről döntött a kormány, a Budapest Fejlesztési Központ irányításával elkezdődhet a lajosmizsei, a veresegyházi elővárosi vasútvonal, valamint a Kőbánya felső-Rákosliget közötti vonalszakasz átfogó fejlesztésének előkészítése és tervezése - közölte a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

A budapesti elővárosi vonalak közül a lajosmizsei az egyetlen, amely még nem villamosított és a pálya is erősen leromlott állapotban van,  a vonal nagy részén 40 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben. A veresegyházi vonal állapota is kritikus, a Budapest-Veresegyház-Vác közötti 49 km távolságot a személyvonat közel másfél óra alatt teszi meg.

A lajosmizsei vonal még jelenlegi állapotában is kihasznált, a fejlesztés nyomán és a vonatközlekedés sűrítésével a BFK számításai szerint az utasszám akár három-négyszeresére is növekedhet. Kőbánya-Kispest és Lajosmizse között 80-120 kilométer/órás sebességgel közlekednek majd a vonatok és tervek szerint nemcsak a vasúti pálya, de a környezete és az állomások is megújulnak.

A Budapest Nyugati-Veresegyház-Vác vonalon a lajosmizseihez hasonló léptékű infrastrukturális fejlesztésre van szükség. A korszerűsítés nyomán a jövőben Vácról Veresegyházon át fél óránként, a Veresegyházot követő szakaszon negyedóránként indulhatnak majd a vonatok Budapestre és két új megállóhelyet is terveznek.

A Budapest–Hatvan, és a Budapest–Szolnok–Újszász vasútvonalon a tervezett vasútfejlesztések közül kiemelkedik a Budapestre bevezető szakaszok átbocsátó képességének növelése. A Budapest Fejlesztési Központ célja az, hogy a Keleti pályaudvartól Pécelig és Gyömrőig tizenöt perces járatsűrűség legyen biztosítható. Ehhez Budapesten harmadik vágányt kell építeni a Keleti pályaudvar és Rákosliget között – közölte a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok