A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Fontos lépés a Duna alatti vasúti alagút építésében

,

Megvan az uniós támogatás a Kelenföld-Nyugati pályaudvar közötti közvetlen vasúti kapcsolatot a Duna alatt futó alagúttal lehetővé tevő pályázathoz - jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója. A BFK irányításával átfogó Budapest Vasúti Stratégia (BVS) készül, mely által az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár 70%-kal is növelhető. Ennek kiszolgálásához azonban több vonatra van szükség, amelyek Budapesten vagy több fejpályaudvari kapacitást igényelnek vagy olyan új vágánykapcsolatokat, amelyeken a vonatok áthaladhatnak Budapesten.

Erre jelenthet megoldást a fejpályaudvarok összekötése és átmenő rendszerű pályaudvarrá alakítása: ezt a megoldást választották számos európai nagyvárosban (például Londonban, Bécsben és Moszkvában) is.

Ennek hatékony módja a Kelenföld vasútállomás és a Nyugati pályaudvar közötti közvetlen kapcsolat megteremtése, melynek részeként a Duna alatti földalatti vasút alagút épülhet. A Vitézy Dávid által közzétett adatok szerint a BFK a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel (NIF) közösen készítteti el a megvalósíthatósági tanulmányt. A vezérigazgató hangsúlyozta: a fejlesztéssel lehet a klímaváltozás ellen fellépni, mivel Budapesten és környékén a közlekedésből eredő szén-dioxid kibocsátás kétharmadát az autóforgalom adja, ennek fenntartható alternatívát a kötöttpályás közlekedés nyújthat, ez az agglomeráció tekintetében pedig ezen belül is kifejezetten a vasút fejlesztése lehet.

Ahhoz, hogy érdemben többen üljenek vonatra és csökkenjen az autós forgalom jelentősen több kapacitásra és jobb szolgáltatásra van szükség. Ezt segíti elő a projekt, mivel Budapesten a fejpályaudvarok és a környezetük, az oda vezető pályaszakaszok jelentik a legfőbb akadályt a vonatok sűrítése előtt és ebből az okből adódik a legtöbb késés is - írja posztjában Vitézy Dávid.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok