A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A jegyvizsgálóknak kötelezően hordaniuk kell a testkamerát

,

A forgalmi utazószemélyzetet veszélyeztető támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a jegyvizsgálók számára a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain.

Az eddig önkéntesen hordott testkamera augusztus 31-étől a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező lesz a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon - így rendelkezett a MÁV-START Zrt.

2018-ban 123, 2019-ben 70, idén eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Utóbbiak közül 25 tettlegesség, 22 tettleges becsületsértés, 1 pedig verbális agresszió volt a kollégák személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény. 8 napon túl gyógyuló sérülés egyszer történt. Ebben az évben a legtöbb, 8 eset a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon történt; a szomorú statisztikában a második a Budapest-Újszász-Szolnok vonal volt 6 támadással; a Budapest-Göd-Vác-Szob vonalon pedig 5 alkalommal ért jegyvizsgálót agresszió. A bántalmazások több mint fele a délutáni és éjszakai órákban történt. Az elkövetők 80 százaléka menetjegy nélkül; érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében  hatékony eszköz a testkamera alkalmazása.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a forgalmi utazószemélyzet biztonságának növelésére a következő javaslatokat fogalmazta meg a MÁV-START ZRt. részére: 

- a jegyvizsgálók biztonságának, testi épségének megóvására szükséges a rendőrség és vasútőrség jelenlétének biztosítása, megerősítése a kritikus vonalakon és napszakokban
- a jegyvizsgálók biztonságérzetének biztosítására, növelésére alkalmas biztonsági őrök, vasútőrök kísérjék a vonatokat
- a kritikus vonatokon és napszakokban a jegyvizsgálók egyedül ne teljesítsenek szolgálatot, a vezénylés során a munkáltató törekedjen arra, hogy az egyik forgalmi utazó férfi jegyvizsgáló legyen
- a jegyvizsgálók számára a frontvonali konfliktusoldó tréning ismételt bevezetése, alkalmazása szükséges
 

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok