A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Csendesül az RCH teherkocsik fékberendezésének működése

,

A Rail Cargo Hungaria másfél milliárd forintot meghaladó értékű beruházás keretében lecseréli vagonjainak hagyományos fékberendezéseit az Európai Unió által előírt kompozit fékbetétekkel működő, úgynevezett csendes fékekre.

A 6300 kocsiból álló flottából eddig 1300 járművön végezte le az átalakítást a társaság, további 700 teherkocsi beszerzésénél pedig eleve az új technológia alkalmazását követelte meg a beszállítótól. A fejlesztés révén továbbra is minden fuvarfeladatot teljesíthet Németország irányába, ahol december 15 től kezdve más fékekkel felszerelt teherkocsikkal – meghatározott kivételektől eltekintve – már nem használható a vasúti pálya.

A tehervonatok fékezése hangos, a keréktárcsák és az öntöttvas féktuskók között keletkező magas zaj káros a vasút mellett élők egészségére. Az Európai Bizottság határozata szerint ezért 2024 végétől a fő árufuvarozási útvonalakon kizárólag csendes vagonok haladhatnak át. A korábban öntöttvastuskóval gyártott teherkocsikat ezért LL típusú kompozit féktuskókkal szereli át az RCH. A hangos szerelvények közlekedési tilalmát Svájcban már idén januárban bevezették, Németországban pedig december közepétől írják elő. A Rail Cargo Hungaria számára a fékrendszerek cseréje kiemelten fontos.

A korszerűsítés magas költségei miatt az RCH és az ÖBB összefogva pályázott az EU CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatására, és együtt 1,5 millió euró értékű hozzájárulást nyertek el. Az RCH ezt saját forrásból további 4,3 millió euróval egészíti ki, és 2023 végéig befejezi vagonparkjában a féktuskók cseréjét.

Az újonnan bevezetett csendes fékek esetében a futófelületek simábbak maradnak, ezáltal mintegy 10 dbA értékkel csökken a hangnyomás szintje, amelynek köszönhetően a teherkocsik zajkeltését fele olyan hangosnak érzékeljük. A fejlesztések által Magyarországon is jelentősen redukálódik a közlekedés által okozott zajterhelés, a Budapesten áthaladó vasúti vonalak közelében élő több tízezer ember komfortérzetét már most is javítják a fejlesztések.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok