A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Van ami még a bérmegállapodásnál is fontosabb - egészségünk védelme

,

Levélben fordultunk a MÁV-START vezérigazgatójához és haladéktalan intézkedését kértük. A nyár eljövetelével a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkakörülményei és az egészségre nem ártalmas munkakörnyezet biztosítása – mint azt már megszokhattuk - jelentős mértékben romlott. A magas hőmérséklet miatt a mozdonyok, motorvonatok vezetőállásán elviselhetetlen és az egészségre nézve, hosszabb távon káros körülmények uralkodnak, általános a 40 Celsius fok feletti hőmérséklet. Ilyen környezetben kell a mozdonyszemélyzetnek helytállnia és biztosítania a biztonságos vonattovábbítást. 

A nyár eljövetelével a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkakörülményei és az egészségre nem ártalmas munkakörnyezet biztosítása – mint azt már megszokhattuk - jelentős mértékben romlott.

A magas hőmérséklet miatt a mozdonyok, motorvonatok vezetőállásán elviselhetetlen és az egészségre nézve, hosszabb távon káros körülmények uralkodnak, általános a 40 Celsius fok feletti hőmérséklet. Ilyen környezetben kell a mozdonyszemélyzetnek helytállnia és biztosítania a biztonságos vonattovábbítást. Különösen megterhelő a munkavégzés a tartalék és kiszolgáló tevékenységet végző járművek vezetőállásán, ahol az alacsony sebesség miatt még a forró menetszél sem érzékelhető a 10-12 órás szolgálatokban.

A mozdonyokra felszerelt klímaberendezések működésének minősége és hatásossága elfogadhatatlan, az árnyékoló berendezések sok esetben hiányoznak, a hűtőszekrények koszosak és vagy működnek, vagy nem, a személyzeti fordulók kialakítása, a munkaközi szünet kijelölése során nem elsődleges szempont a munkavállalók egészsége és előfordul amikor a hűtött ivóvíz biztosítása is megoldhatatlan feladatot jelent. Hiábavaló az Üzemi Naplóba tett bejegyzés, a helyi munkavédelmi bizottságokban, az érdekvédelmi tevékenység során elhangzott bejelentés, láthatóan nem történik érdemi javulás.

Örvendetes, hogy a korszerű motorvonatok vezetőállásán megfelelő munkakörnyezet tapasztalható, ez azonban kevesek kiváltsága ma a MÁV-Startnál. Az évtizedek óta a vasutat szolgáló mozdonyvezetők többsége számára – hangsúlyosan a dízel járművek kiszolgálását végzők – általános a körülmények egyre romló tendenciája.

Kértük Kerékgyártó József vezérigazgató intézkedését mozdonyvezető kollégáink egészségének védelme, a biztonságos munkakörnyezet helyreállítása, a járművek műszaki állapotának érezhető javulása, a vontatójárműveken tapasztalt hiányosságok felszámolása érdekében.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok