A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

MOSZ 9. Kongresszus 2022. szeptember 15-16.

,

A Mozdonyvezetők Napján kezdte meg kétnapos munkáját a MOSZ 9. Kongresszusa, amely Kongresszusi Határozatok elfogadásával zárult a mai napon. 

A Kongresszus a Mozdonyvezetők Szakszervezete zászlajának behozatalával és a Himnusszal vette kezdetét, majd dr. Záhonyi Zsolt ügyvezető alelnök köszöntötte a megjelent tisztségviselőket, vendégeket. Barsi Balázs elnök beszédében összefoglalta az elmúlt négy évi történéseket és azok hatását, beszámolt a MOSZ tevékenységéről, és szólt a szervezet előtt álló feladatokról.

A megjelent vasútvállalatok nevében Kotiers Román Rail Cargo Hungaria Zrt. CFO, Harasztovics Tímea GYSEV Zrt. humánerőforrás igazgató, dr. Katona László MMV Zrt. vezérigazgató és Steininger Zsolt MÁV Zrt. humán vezérigazgató-helyettes köszöntötte a Kongresszust.

A jelenlévők ezután meghallgatták az ALE képviseletében megjelent Alejandro Martinez Treceno és a FAST Confsal, az olasz mozdonyvezető szakszervezet elnöke, Vincenzo Multari beszédét. Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke és Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke szintén elmondta gondolatait.

A Kongresszuson levetített filmek segítségével a résztvevők felidézhették, illetve megismerhették a mozdonyvezetői hivatás szépségeit.

A Kongresszuson került sor a volt küldöttek köszöntésére és a „Mozdonyvezetőkért” emlékérem átadására. Idén a MOSZ az elismerés adományozásával Szabó László tapolcai mozdonyvezető, Vas László GYSEV mozdonyvezető és Horváth Sándor komáromi mozdonyvezető életútját, tisztségviselőként végzett munkáját ismerte el.

A Kongresszus megemlékezett az elmúlt időszakban elhunyt tisztségviselőinkről, tagjainkról. Az erre az alkalomra készített és bemutatott film örökké megőrzi emléküket.

Az ünnepi rendezvénynek megfelelő hangulatról zárásként Hevesi Tamás gondoskodott.

Az első nap délutánján a küldöttek egyhangúlag elfogadták a MOSZ elmúlt négy évi tevékenységéről készült beszámolót.és az Ellenőrző Bizottság beszámolóját. A Kongresszus ezután elvégezte a MOSZ alapdokumentumainak felülvizsgálatát, döntés született az Etikai Szabályzat módosításáról, a Hornok Béla Emlékdíj alapításáról.

Az első napi munka a választásokkal ért véget. A küldöttek szavaztak a MOSZ elnökének és ügyvezető alelnökeinek személyéről, döntöttek az Ellenőrző Bizottság, az Etikai Bizottság, az Országos Választási Bizottság, a Sportbizottság, a Mozdonyvezetők a Biztonságos és Egészséges Életért Alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tisztségeinek betöltéséről. 

A második napon elfogadásra került a következő négy éves ciklusra szóló legfontosabb célokat és feladatokat meghatározó Program, majd a Kongresszus határozatot hozott az újonnan alakult MOSZ DB Cargo tagcsoport területi küldöttcsoportba sorolásáról és határozatban szólította fel az állami vasúttársaságot a középtávú bérmegállapodás újratárgyalására. 

„A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV Zrt.-t valamint a MÁV-START Zrt.-t, hogy a 2021-2022. évi tény és a 2023. évi várható gazdasági mutatók értékelésével, haladéktalanul kezdődjön meg a MÁV Csoport jövedelempolitikai intézkedéseinek újratárgyalása, a vasutas munkavállalók reálkeresetének növelése érdekében.” 

2022 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2022 november-december

  • Levél Lázár János miniszternek
  • Fontos kérdések és válaszok
  • 2023. évi kilátások
  • Területi hírek
  • Nemzetközi kapcsolatok
  • Tornyok omlanak
  • Téli mese
  • Megállni, de hogyan és hol

Megtekintés Korábbi számok