A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Emlékezzünk!

,

Október 20. a Mozdonyvezetők Gyásznapja. Emlékezzünk elhunyt kollégáinkra, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket, akik még az utolsó pillanatban is azt tartották szem előtt, hogy a tragédiát valahogy megakadályozzák! Ők a mi hőseink, nyugodjanak békében!

Október 20-án a szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégákra emlékezik a magyar mozdonyvezetők közössége. Azokra, akik rendkívüli események bekövetkezése miatt életüket adták a mozdonyvezetői hivatásért, a vasút szolgálatáért. A Mozdonyvezetők Gyásznapja tisztelgés elhunyt kollégáink előtt, ugyanakkor felhívja mindenki figyelmét a mozdonyvezetői munka kockázataira és veszélyeire.

A mozdonyvezetői munka másra át nem hárítható, közvetlen felelősséggel járó hivatás, embert próbáló, a magánéletet a vasúti szolgálatnak alávető, fegyelmezett és pontos munkavégzést követelő tevékenység.  Mozdonyvezetőként utasok százaiért felelünk, a fuvaroztatók által feladott rakomány biztonságos célba juttatása múlik rajtunk. Amikor szolgálatba jelentkezünk tisztában vagyunk a felelősséggel és számolunk a kockázatokkal is. Sokszor azonban csak a szerencsében bízhatunk… S vannak kollégáink, akiknek ez nem adatott meg.

2010 október 20-án kaptunk hírt egy balesetről, hogy Délegyháza és Kiskunlacháza között tehervonat sóderszállító autóval ütközött, a mozdonyvezető súlyos sérüléseket szenvedett. Hamarosan tragikus hírek érkeztek, megtudtuk, hogy kollégánk a vezetőállásba szorulva, a fékezőszelep karját szorítva, a szörnyű ütközésben életét vesztette. Szlávik István értelmetlen halála megrendítette a mozdonyvezetők közösségét. A Mozdonyvezetők Szakszervezete akkor úgy határozott, hogy minden évben Szlávik István halálának napján, megemlékezik a szolgálatteljesítés közben elhunytakról és október 20-át a Mozdonyvezetők Gyásznapjának nyilvánítja. A magyar vasút születése óta több mint hatvan kollégánk vált áldozattá szolgálatteljesítés közben. Családapák, barátok, kollégák voltak Ők, akiket a Fekete Mozdony elvitt közülünk.

Naponta hallunk híreket útátjárós balesetekről, vonattal ütköző gépjárművekről, fegyelmezetlen, figyelmetlen és felelőtlen autósokról. Amikor értesülünk a balesetekről átfut rajtunk a gondolat, akár velünk is megtörténhetett volna. Aztán kutatjuk a híreket, kivel történt, sikerült-e túlélnie, milyen sérülései vannak. Sokszor tehetetlenek vagyunk, hiába pontos és precíz a munkavégzésünk, az ütközést nem tudjuk elkerülni. Tisztában vagyunk azzal, hogy életünk nemcsak rajtunk múlik, ezt az érzést azonban nem lehet megszokni.

A Magyarországon tapasztalható közlekedési morál, a megnövekedett motorizáció, a türelmetlenségből, figyelmetlenségből bekövetkező útátjárós balesetek aggasztó mértéke miatt munkavégzésünk biztonsága nem javul, pszichés terhelésünk viszont egyre magasabb. Elvárjuk a szakpolitikusoktól, a vasúti közlekedés biztonságáért felelős vezetőktől, hogy cselekvési tervet, érdemi döntéseket hozzanak a mozdonyvezetők és utasok biztonságának növelése, az útátjárókban bekövetkezett balesetek csökkentése érdekében. Ne várják meg újabb tragédia bekövetkezését! A Mozdonyvezetők Gyásznapján ne kelljen újabb kollégánk emléke előtt fejet hajtanunk!

Most elhunyt kollégáinkra emlékezzünk, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket, akik még az utolsó pillanatban is azt tartották szem előtt, hogy a tragédiát valahogy megakadályozzák. Ők a mi hőseink, nyugodjanak békében.

A MOSZ Ügyvivő Bizottsága október 19-i ülésén koszorút helyezett el a székház falán elhelyezett emléktáblánál valamint Szlávik István síremlékénél, és gyertyát gyújtott elhunyt kollégáink emlékére.

2022 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2022 szeptember-október

  • MOSZ Kongresszus 2022
  • Egy Megállapodás Élete
  • Területi hírek
  • Mozdonyvezetők Napja
  • MOSZ Kupa

Megtekintés Korábbi számok