A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Az Európai Bíróság ítéletének megfelelően

,

Az Európai Bíróság 2023. március 2-án kihirdetett C-477/21. sz. ítéletében kimondta, hogy a heti pihenőidő előtt is ki kell adni a napi pihenőidőt, vagyis mozdonyvezetők, motorvonat-vezetők esetében a lakáson töltött 12 órát. A Mozdonyvezetők Szakszervezete elvárja a MÁV-START Zrt. vezetésétől, hogy már a 2023. április havi vezénylést is ennek az ítéletnek mindenben eleget téve készítse el a vontatási utazószemélyzet részére, ezzel is csökkentve a vezényelt utazói munkarend amúgy is embert próbáló káros hatásait. Ennek fontosságára levélben hívtuk fel a munkáltató figyelmét.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete még 2020. szeptember 24-én kezdeményezett konzultációt a MÁV-START Zrt-nél az Alkotmánybíróságnak a napi- és heti pihenőidők kiadására vonatkozó 12/2020. (VI.22.) AB határozatában foglaltakra tekintettel. A konzultáció kezdeményezése óta a MOSZ álláspontja egyértelmű és határozott: a döntés következtében kedvezően változhat a mozdonyvezetők és más utazó munkavállalók munkaidő-beosztása, valamint visszamenőleges anyagi követelések is lehetségessé válhatnak. 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete az utazószolgálatot ellátó munkavállalók vezénylésének vonatkozásában felmerülő teendők egyeztetése, a munkáltató és a munkavállalók számára is megfelelő kompromisszum kidolgozása érdekében számos javaslatot fogalmazott meg a konzultáció során a MÁV-START Zrt. felé, ezek azonban süket fülekre találtak.  A MOSZ és a munkáltató közötti egyeztetések, tárgyalások nem vezettek eredményre sem a visszamenőlegesen 3 évre vonatkozó követelések sem a napi- és heti pihenőidők kiadására vonatkozó AB határozatnak megfelelő munkaidő-beosztások elkészítése tekintetében. A Mozdonyvezetők Szakszervezete ragaszkodik a vasúti járművezetők munkaidő-beosztásának törvényes elkészítéséhez, és biztosítja tagjaink számára ennek képviseletét, eddig több mint 600 tagunk fordult bírósághoz.

Most, hogy az Európai Bíróság 2023. március 2-án kihirdetett C-477/21. sz. ítélete - amely miskolci mozdonyvezető kollégánk esetét vizsgálta - igazolta a MOSZ álláspontját, szakszervezetünk levélben kereste meg a MÁV-START vezérigazgatóját.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Mozdonyvezetők Szakszervezete hosszú évek óta kifogásolja a MÁV-START Zrt. mozdonyvezetői munkaidő-beosztásának egészségre káros voltát. A heti pihenőidők jelentős részét úgy jelölik ki, hogy a mozdonyvezetők az előző szolgálatukból még haza sem érnek, már megkezdődik a heti pihenőidejük, és annak befejezése előtt újra munkába kell indulniuk. Sokszor felhívtuk a figyelmet erre és kértük az embertelen és a családi életet is negatívan befolyásoló gyakorlat megváltoztatását.

Az Európai Bíróság 2023. március 2-án kihirdetett C-477/21. sz. ítéletében kimondta, hogy a heti pihenőidő előtt is ki kell adni a napi pihenőidőt, vagyis mozdonyvezetők, motorvonat-vezetők esetében a lakáson töltött 12 órát. Ennek figyelembevételével a heti pihenőidő csak a napi pihenőidő után kezdődhet el és betöltheti azt a funkcióját, melyet a jogalkotók szántak neki, hogy a munkavállalók minden héten ténylegesen kipihenhessék magukat. Az ítélet a MÁV-START Zrt-nek – mint a Miskolci Törvényszéken folyó alapper alperesének – hivatalos úton rendelkezésére áll.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete elvárja a MÁV-START Zrt. vezetésétől, hogy már a 2023. április havi vezénylést is ennek az ítéletnek mindenben eleget téve készítse el a vontatási utazószemélyzet részére, ezzel is csökkentve a vezényelt utazói munkarend amúgy is embert próbáló káros hatásait.

A levelet mellékeljük és várjuk a munkáltató válaszát.

Letölthető dokumentumok:

20230307_pihenoido_level.pdf
2023 3. szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 3. szám

  • Győzött az Igazság
  • Mindegy, hogy hívjuk, ez bizony vonalbezárás
  • Területi hírek
  • Fékezetlenül
  • Fél életem
  • Egy szerencsétlen vasútvonal kálváriája

Megtekintés Korábbi számok