A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Módváltás=vonalbezárás

,

Augusztus 1-től tíz regionális vonalon szűnik meg a vasúti személyszállítás. A MÁV jármű- és személyzethiányra hivatkozva, a tulajdonos engedélyével döntött, a közösségi közlekedést vonatok helyett autóbuszok látják el. A Mozdonyvezetők Szakszervezete tiltakozik minden olyan intézkedés ellen, amely fejlesztési források biztosítása helyett a vasúti közlekedés felszámolásában látja a közösségi közlekedés megújítását. 

Konzultációt kezdeményeztünk a Munkáltatónál arra vonatkozóan, hogy a vonalbezárások hogyan érintik a mozdonyszemélyzet foglalkoztatását, a jelentkezési helyeket, a vezényléseket, várjuk a MÁV-START Zrt. szakmai tájékoztatását.

A tulajdonos stratégiai gondolkodásának hiánya, az állami személyszállítási társaság súlyos alulfinanszírozottsága úgy látszik visszafordíthatalan pályára állította a mellékvonali vasúti közlekedést, amelynek jele, hogy tíz vonalon augusztustól elbúcsúzhatunk a személyvonatoktól. És ha a helyzet érdemben nem javul, akkor további vasútvonalak, egész térségek maradhatnak vonatközlekedés nélkül.

A MÁV-START járműparkja a korszerű motorvonatok kivételével leginkább múzeumi kiállítási tárgynak tűnik és úgy is viselkedik. A mozdonyvezetők, járműszerelők, és az irányításban dolgozók mindennapi erőfeszítésére van szükség hosszú évek óta, hogy a vonatok elinduljanak és leközlekedjenek. Csakhát ahol még van járműszerelő, ott ma már nem biztos, hogy van alkatrész, ahol még van mozdonyvezető, ott nem biztos, hogy üzemképes jármű is található. A folyamat régóta tapasztalható, a romló tendencia csak akkor állítható meg, ha a tulajdonos társadalmi vitát követően megalkotja végre a közösségi közlekedési stratégiát és ehhez igazítja a finanszírozást is. Az nem megy, hogy csak szavak szintjén tartjuk fontosnak a vasúti közlekedést.  

2023  2. szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 2. szám

  • Hatvan éves mozdonyoknak múzeumban van a helye
  • Mozdonyvezetők Országos Találkozója
  • Mozdonyvezetők a Mozdonyvezetőkért
  • Területi hírek
  • MOSZ Ignéczi József Horgászverseny
  • Jelenések könyve
  • ETCS

Megtekintés Korábbi számok