A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Bér 2016: Megalakult a közös sztrájkbizottság!


Február 12-én megalakult a közös sztrájkbizottság. Arról is döntött, hogy március első hetében sztrájkot hirdetnek a vasutas szakszervezetek, amennyiben február 20-ig nem vezetnek eredményre a tárgyalások. Szintén február 12-én kezdeményezzük a még elégséges szolgáltatásra irányuló tárgyalások megkezdését.

A vasutas szakszervezetek február 12-i közös sajtótájékoztatóján Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezete elnök elmondta: A kollektív munkaügyi vita 2016. február 11-i fordulóját követően a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak annak érdekében, hogy 2016-ban normális béremelésre kerüljön sor.

A kormány azt a kötelezettséget vállalta 2014. december 29-én a VKF-megállapodásban, hogy a korkedvezményes nyugdíjazást kiváltó intézkedésre az elkövetkező időszakban megszületik, ebben azonban több mint egy év alatt semmi előrelépés nem történt.

A MOSZ-nak van egy jogerős bírósági végzése azzal kapcsolatosan, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatásba, ez azt jelenti, hogy adott esetben az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a későbbiekben a nyomásgyakorlás eszközéül felhasználjuk ezt, ennek alapján ugyanis jogszerű sztrájkot lehet hirdetni, ezt szeretnénk felhasználni a 2016-os bérkövetelések kapcsán is.

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke arról tájékoztatott, hogy március első hetében sztrájkot hirdetnek a vasutas szakszervezetek, amennyiben február 20-ig nem vezetnek eredményre a tárgyalások. Ennek időpontját a munkáltatónak hivatalosan be fogjuk jelenteni, a sztrájk az összes vasúti tevékenységre kiterjed majd, a mai napon (február 12-én) kezdeményezzük a még elégséges szolgáltatásra irányuló tárgyalások megkezdését.

Elmondta: Azt gondoljuk, hogy még lehet tere a tárgyalásnak, de nagyon rövid határidőt szabunk erre, és amennyiben eredménytelen lesz, akkor a vasutas szakszervezetek közösen munkabeszüntetést tartanak.

Meleg János, a VSZ elnöke hangsúlyozta, a szakszervezetek továbbra is fenntartják korábbi követelésüket: az 5%-os alanyi jogú bérfejlesztést, illetve a 2,7%-os differenciált bérfejlesztésre azokban a munkakörökben, ahol létszámhiány van. A munkáltató 2016. február 11-i javaslata önmagához képest is visszalépést jelent, hiszen korábban a munkáltató 2,2%-os alanyi jogú bérfejlesztésre, 2x25.000 forint egyszeri kifizetésre és az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 0,5%-os emelésére tett javaslatot. Azt gondoljuk, hogy a február 11-i ajánlatban szereplő 3%-os átlagos bérfejlesztés valóban visszalépés. A szakszervezetek közös álláspontja, hogy nem adják 5% alá, nem kívánnak változtatni bérkövetelésükön.

Video

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok