A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Pénz jön, fizetés csökken?


Egyelőre nem tudni, hogy több adót kell-e utána fizetni, illetve az sem biztos, hogy a munkáltatók nem hajthatnak-e végre burkolt bércsökkentést a segítségével, de az biztos, hogy a kormány elkészült a cafeteria készpénzesítésének tervével. Ennek lényege, hogy jövőre készpénzben kaphatják a közszféra alkalmazottai a béren kívüli juttatások (cafeteria) felét.

A közszférában átlagosan évi 200 ezer forint körüli a cafeteria, a nem készpénzes részt csak SZÉP-kártyában lehetne kiadni. Várhatóan megszűnik az utazástámogatás, az egészség- és a magánpénztárak, a kulturális és sporteseményekre szóló belépők, az iskolai kezdési támogatás és a lakáshitelek cafeteriája.

És lehet, hogy az Erzsébet-utalvány sem marad meg mostani formájában. Később a magánszférában, ahol jóval magasabb, akár 400-500 ezres is lehet a cafeteria összege, szintén bevezetnék majd a "feles készpénzes" rendszert. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem tisztázott, hogy az új szisztéma nem jelent-e többletterhet a munkáltatónak. Például nem tudni, hogy a munkáltató számára a cafeteriapénz szja-köteles jövedelem-e.

Az sem egyértelmű, hogy a jövőben a munkáltató nem fizet-e kisebb "bért", és a fizetésbe nem számolja-e be a cafeteriapénzt, ami után neki csak kisebb terheket kell leszurkolnia.

A kormánynak június 15-ig kell bemutatnia Brüsszelben a cafeteria-rendszer átalakításának végleges változatát. Az Európai Bíróság februárban meszelte el a magyar kormányt, mert sérti az uniós elveket, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon SZÉP-kártyát vagy étkezési utalványt.

Forrás: www.vasarnapihirek.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok