A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Ügyvivő Bizottsági ülés 2017.01.25.

,

Az Ügyvivő Bizottság tagjai első napirendként tájékoztatást kaptak a 2017. január 20.-i MÁV és MÁV-START VÉT üléseiről.

Ezen belül mindkét társaság vonatkozásában:

- a 2017. évi bérintézkedések helyzetéről,

- a Munkáltatók által tervezett Kollektív Szerződés módosításokról,

- egy 3 évre szóló együttműködési megállapodás tervezetéről.

Napirendként szerepelt még:

- a mozdonyvezetői mentori program, a jegyvizsgálók rendszeres bántalmazásának kérdései, a ceglédi szerelvénybetolásos baleset vizsgálata és egyéb aktuális kérdések.

Második napirendként az Ügyvivő Bizottság megtárgyalta a MOSZ által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitával kapcsolatos további teendőket. A testület úgy döntött, hogy a Bíróság jogerős elutasító végzése után felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, tehát kérjük majd a Kúriát, hogy mind az elsőfokú, mind a másodfokú Bírósági végzéseket vizsgálja felül.

Ezt követően a testület tájékoztatást kapott a 2017. évi bérintézkedésekkel kapcsolatos szakszervezeti egyeztetés eredményéről, miszerint a teljes munkavállalói oldal egyetértésben megfogalmazta a munkáltató felé a 2017-2018-2019 évre vonatkozó béremelési és egyéb jövedelem növelésére vonatkozó javaslatát.

Az Ügyvivő Bizottság az aktualitások napirendi pontban illetve szinte az egész Ügyvivő Bizottsági ülés alatt azt a kérdéskört járta körül, hogy hogyan kezelje szakszervezetünk azt az egyre inkább jellemző munkáltatói magatartást, hogy egyes munkavállalókat, munkavállalói csoportokat egyéni munkaszerződés módosításokkal "kvázi" kiszervez a hatályos Kollektív Szerződés rendelkezései alól (lsd. RCH-s foglalkoztatással kapcsolatos munkaszerződés módosítás). Az ÜB úgy döntött, hogy e tárgyban külső munkajogi szakértőt kér fel a helyzet tisztázása érdekében.

(A bérintézkedésekkel kapcsolatos következő tárgyalás 2017. január 27-én folytatódik.)

A következő ÜB időpontja: 2017.02.08.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok