A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Elkészült a Budapest-Belgrád közötti vasút építési menetrendje

,

Néhány év múlva óránként 160 kilométeres sebességgel robognak majd délre a vonatok

A tervek szerint 2023-ra készül el a Budapest-Belgrád vasútvonal átépítése - tudta meg lapunk a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. vezetőitől. Az új pályának köszönhetően három és fél órára csökken a két főváros közötti utazási idő.

Nem számítanak sem jogi, sem technikai nehézségekre a Budapest-Kelebia vonal átépítése során a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. vezetői. Még idén kiválasztják a tervező-kivitelező konzorciumot, 2020-ban pedig megkezdődhet a munka a 150-es vonalon.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2023-ban óránként 160 kilométeres sebességgel száguldhatunk az expressz kupéjában Belgrád felé. A két főváros között a jelenlegi nyolcról három és fél órára csökkenhet a nemzetközi vonatok menetideje, és a budapesti elővárosi forgalomban is fél órával rövidül az utazás - tudtuk meg Pafféri Zoltántól, a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit (KMV) Zrt. vezérigazgatójától.

Mint ismert, a KMV tavaly novemberben hirdetménnyel tett közzé kétszakaszos, tárgyalásos beszerzési eljárást az uniós értesítőben, és január 19-én le is járt a részvételre jelentkezési határidő. A vezető elmondta, hogy harminckét érdeklődőből végül két kivitelező, a CRE konzorcium és a Strabag-CCCC 2018 konzorcium adott be részvételi jelentkezést. A részvételi szakasz március- áprilisra zárul le, és nyár végére eredménye születhet a beszerzésnek. Várhatóan szintén ebben az időszakban véglegesíti szerződést a magyar és a kínai kormány a hitel folyósításáról. A nemzetközi szerződés értelmében a beruházás költségeinek nyolcvanöt százalékát a Kínai Exim Bank nyújtja hitel formájában, a fennmaradó tizenöt százalék pedig a hazai önrész. A tervezői-kivitelezői szerződés megkötését követően kezdődhet a felújítás tervezése, ami a vezérigazgató szerint másfél-két évet vehet igénybe. Az első kapavágások 2020-ban történhetnek meg, innentől számítva 2,5, illetve három évre van szükség a kivitelezésre a 152 kilométer hosszú magyarországi szakaszon.

Kérdésünkre, hogy nem fenyegeti- e csúszás a kivitelezést külső tényezők - például a GSM-R rendszer kiépítése - miatt, Zhang Songyan, a KMV műszaki vezérigazgatója azt válaszolta, hogy a lebonyolításért felelős projektszervezet részéről nagyon alaposan tanulmányozták a hazai és uniós műszaki környezetet, előzményeket, és felkészültek a megfelelő szintű előkészítő munkával az akadályok legyőzésére. A szakember biztosított arról, hogy a kínai állami vasúti beruházóvállalat, amelynek alkalmazottja, az utóbbi tíz évben húszezer kilométeren irányított vasúti építési projekteket, ráadásul nemcsak 160, hanem helyenként 350 km/órás csúcssebességre méretezve. Kiemelte a tibeti vonalat, amelynek legmagasabb pontja 5000 méter felett van. A műszaki vezérigazgató szerint a magyar projekt jól előkészített, nincs jelentős területkisajátítási igény, és a talajviszonyok is kedvezők. Kihívást csak az jelent majd, hogyan biztosítsák a forgalmat az építkezés ideje alatt.

Szerbiában már megkezdődött a kivitelezés. Arra a kérdésünkre, hogy nincs- e késésben a Budapest-Belgrád vasút hazai pályája, Pafféri Zoltán elmondta, hogy az elmaradás csak látszólagos. A szerb fél három szakaszra osztotta a kivitelezést, van, ahol jelképesen valóban megkezdték a kivitelezést, de a másik két részen még az előkészítés zajlik. A tervek szerint a szerb oldalon ugyanúgy 2023-ra készülnek el a munkálatokkal, mint Magyarországon.

A jelenlegi nyolc helyett három és fél óra alatt lehet elérni a szerb fővárost kötött pályán

Képek:

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok