A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Miskolcon betelt a pohár

,

208 mozdonyvezető írta alá azt a tiltakozást, melyben emberibb vezénylést, jogszerű személyzeti fordulókat és kevesebb hajnali jelentkezést követelnek

A Mozdonyvezetők Szakszervezete levélben fordult Csépke Andráshoz, a MÁV-START vezérigazgatójához, hogy végre fordulatot vegyen az a tendencia, melyben a Miskolc TSZVI területén foglalkoztatott mozdonyvezetők munkáltatási körülményeinek folyamatos romlása figyelhető meg. Ehhez háttért szolgáltat az a tiltakozó jegyzék, melyet 208 mozdonyvezető írt alá.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Miskolc TSZVI területén a vontatási utazók szolgálatainak tervezése az elmúlt években egyre inkább a kizsigerelő, a munkavállalóknak aránytalan sérelmet okozó munkáltatás felé tolódott el. A szolgálatba történő jelentkezések időpontja napi huszonhárom(!) szolgálatnál esik 0 óra és 5 óra közé, míg hét szolgálat esetén a lejelentkezés történik meg 23.50 és hajnali 3 óra között. Ez az életritmus hamar tönkreteszi a szervezetet, a kollégáknak nincs lehetőségük kipihenni magukat.

A munkaközi szünetek kijelölése is több esetben sérti a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat, még a törvényben előírt idő sincs biztosítva egy rövid regenerálódásra.

A Helyi Érdekegyeztető Tanács ülésein szakszervezetünk képviselői számtalan esetben felvetették a problémát, de az utóbbi időben már választ sem kaptunk. A 2018. februári szolgálatleírásokat át sem adta a munkáltató, így már a javaslattétel lehetőségét is megtagadta a dolgozókat képviselő érdekképviselettől.

A kollégák türelme lejárt, a pohár kicsordult.

Csatoltan küldöm a 208 mozdonyvezető által aláírt tiltakozást.

Követeljük, hogy

  • jelentősen csökkentsék a hajnali jelentkezések számát;
  • azonos leterheltséget biztosítsanak a kollégáknak;
  • tartsák be a fordulókészítés során a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat, helyesen jelöljék ki a munkaközi szüneteket, tartsák be a technológiai normaidőket!

A jelenlegi munkáltatási rend a kollégák egészségét, családi életét veszélyezteti. Kérjük szíves intézkedésedet a miskolci problémák mielőbbi felszámolására.

Üdvözlettel:

dr. Záhonyi Zsolt
ügyvezető alelnök

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok