A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Konzultáció az etikai bejelentő rendszerről

,

A MÁV Zrt-vel tárgyaltunk a nagy felháborodást kiváltott oktatási anyagról

Pár hete valamennyi MÁV-START-os mozdonyvezető kapott egy 10 oldalas kinyomtatott oktatási tananyagot az etikai bejelentő rendszerről. A dokumentum részletesen taglalja, hogy kit és mikor lehet és kell bejelenteni az ún. Megfelelőségi Bizottságnál, melynek tagjai a MÁV Zrt. felső vezetői közül kerülnek ki. Példaként olyan szörnyűségesen etikátlan tevékenységek voltak fölsorolva, mint pl. ha valaki indulás előtt megmutatja a mozdony vezetőállását egy érdeklődő kisgyereknek.

A konzultáció folyamán tisztáztuk, hogy a rendszer használata nem kötelező, ez csak egy lehetőség arra, ha valaki nem mer a saját érdekében föllépni, az ezen a módon jelezheti búját-bánatát. A rendszer már hét éve működik, szerencsére eddig is kevesen vették ezt észre. Az oktatási tananyag visszavonására a MÁV Zrt. nem mutatott hajlandóságot, de azt elismerte, hogy a dokumentumban lévő bizonyos megfogalmazások (pl. a "kell" szó használata, a felsorolt példák, stb.) szerencsétlenül hangzanak, ennek kijavítását a következő, kb. öt év múlva esedékes oktatásokra elvégzik.

Mivel vélhetően a mozdonyvezetők többsége régen kidobta a tájékoztató anyagot, azzal a megállapodással beértük, hogy mintegy öt évig nem fogunk ezzel foglalkozni, és a következő oktatási anyag kibocsátása előtt azt szakszervezetünkkel egyeztetik.

Tagtársainknak továbbra is azt javasoljuk, hogy sérelem esetén a Mozdonyvezetők Szakszervezete tisztségviselőit keressék a névtelen - vagy akár névvel ellátott - feljelentés megtétele helyett.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok