A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Budapest-Belgrád vasút: kezdődnek az ártárgyalások

,

A részvételi szakaszban azokat az alkalmassági feltételeket kellett igazolni, amelyeket az európai uniós irányelvek, a hazai és a nemzetközi szerződések meghatároznak

A tervek szerint év végén lehet megkötni a kelebiai szakasz átépítésére a kivitelezői tendert, amely a Budapest"Belgrád vasútvonal részeként újul meg. A tervezés és az építkezés összességében öt évet vesz igénybe.
Mindkét konzorciumot alkalmasnak találta arra a Budapest és Kelebia közötti vasútvonal felújításának lebonyolításával megbízott Kínai-Magyar Vasúti Zrt., hogy ajánlatot adjon a konkrét kivitelezési munkákra. Mint azt a társaság lapunkkal közölte, a részvételi szakaszban a CRE Konzorcium, valamint a Strabag-CCCC 2018 konzorcium nyújtott be ajánlatot, és mivel a gazdasági szereplők eleget tettek a pénzügyi, jogi és műszaki követelményeknek, megkezdődhetnek a tárgyalások. Ezek az ajánlatok már konkrét kivitelezési árakat is tartalmazhatnak, a szerződést pedig év végéig köthetik meg a felek. Ezután kezdődhetnek el a várhatóan két évig tartó tervezési és engedélyeztetési folyamatok, majd végül a beruházás, amely mintegy három évet vesz igénybe. Mindez azt jelenti, hogy a Budapest"Belgrád vasútvonal részeként a Soroksár"Kelebia szakasz a tervek szerint 2023-ra újulhat meg.

Mindkét nemzetközi konzor­ciumban magyar, európai és kínai gazdasági társaságok vannak jelen " közölte a Kínai"Magyar Vasúti Zrt. A részvételi szakaszban azokat a minimális alkalmassági feltételeket kellett igazolni, amelyeket az euró­pai uniós irányelvek, a hazai és a nemzetközi szerződések meghatároznak, figyelembe véve pél­dául a cégek árbevételét, valamint eddigi vasútépítési tapasztalatait. Ajánlatot egyelőre a Soroksár és Kelebia közötti vonal felújítására lehetett adni, 2019 első felében lesz még egy tender a Soroksár"Ferencváros közötti szakaszra. A beruházást azért kell két szakaszban meghirdetni, mert a fővárosi vasútvonal esetében a tervezett városrendezés miatt új nyomvonalon épül a vasút. A beruházás megrendelője a MÁV Zrt., hitelt a Kínai Exim Bank nyújt.

Az első szakasz tervezett költségvetése 550 milliárd forint, az elvárt műszaki tartalom alapján viszont egy teljesen új vasútvonal épül. A vonalon ugyanis óránként 160 kilométeres lesz a szerelvények engedélyezett sebessége, megépül a második vágány, és új biztosítóberendezés létesül. A pályageometriát úgy alakítják ki a beruházó cégek, hogy a létesítmény alkalmas legyen a kétszáz kilométeres sebességű közlekedésre is. Ez utóbbi jelentős átrendeződést nem jelent, ugyanis jelenleg is szinte nyílegyenes a vasútvonal. Mivel ez a vonal áruszállítási korridor, a teherszállító vonatok miatt a vágányok 225 kilonewton tengelyterhelésre lesznek alkalmasak, és az állomásokon a fogadóvágányoknak 750 méter hosszúaknak kell lenniük. Az állomásokon az utasperonok magassága 55 centiméter lesz, amelyek az esélyegyenlőség érdekében minden utas számára megközelíthetők. Budapest és Belgrád között " a szerb szakasz átépülését követően " három és fél órára csökken a menetidő. Belföldön a személyszállító vonatok egy órával rövidebb idő alatt tehetik meg a 160 kilométeres távolságot, és az elővárosi utasok Kunszentmiklós"Tass és a főváros között is mintegy húszperces menetidő-csökkenéssel számolhatnak.


2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok