A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

AZ INNOTRANS 2018 kiállításon a hálózatba kapcsolt mobilitás jövőjét fogja bemutatni a Siemens

,

"mi alakítjuk a hálózatba kapcsolt mobilitás jövőjét" mottó jegyében, a Siemens az egyre inkább hálózatba kapcsolt, "totális mobilitási rendszerrel" kapcsolatos digitális innovációkat tárja a közönség elé az idei InnoTrans szakkiállításon. Az új megoldások még hatékonyabbá, biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszik a vasúti közlekedést

A digitalizáció alapjaiban formálja át a közlekedési iparágat: javítja a járművek és infrastruktúraelemek rendelkezésre állását, optimalizálja a működést, csökkenti a komplexitást, a költségeket és a munkaigényt. Az utasok számára vonzó és problémamentes közlekedési alternatívát kínál, és lehetővé teszi a vasúttársaságok számára, hogy intelligens infrastruktúrát alakítsanak ki, javítsák az utazási élményt, garantálják a megbízhatóságot és a fenntarthatóságot a beruházások teljes élettartama során.

MindConnect Rail " biztonsági szempontból kritikus fontosságú infrastruktúrákból származó adatok biztonságos továbbítása

A MindConnect Rail moduláris és rugalmas szoftver- és hardvermegoldás, amely lehetővé teszi a biztonsági szempontból kritikus fontosságú infrastruktúrákból származó adatok biztonságos továbbítását. A MindConnect Rail az új DCU (Data Capture Unit) összes funkcióját kihasználva teljes és biztonságos hozzáférést biztosít az adatokhoz és garantálja a kiberbiztonságot. A Siemens MindConnect Rail megoldása a vasúti és közúti szállítás digitális integrációjához és a holnap hálózatba kapcsolt "totális mobilitási rendszeréhez" szükséges intelligens közlekedési infrastruktúra központi alkotóeleme.

A MindSphere, a Siemens IoT operációs rendszere átfogó adatmenedzsment révén új digitális megoldásokat kínál a vasútipar számára

Minden motorvonat nagy mennyiségű adatot generál, amelyből információkat nyerhetünk a szerelvény állapotára, az alkatrészek és rendszerek működőképességére vonatkozóan. Ugyanez igaz a vasúti infrastruktúrára is. A Siemens MindSphere névre keresztelt, felhőalapú, nyílt IoT operációs rendszere mesterséges intelligenciát alkalmaz az adatok átfogó kezelésére, forradalmian új megoldásokat kínálva a vasútipar számára.

Az InnoTrans 2018 kiállításon a hálózatba kapcsolt mobilitás jövőjét fogja bemutatni a Siemens

Railigent nyílt digitális ökoszisztéma külső alkalmazásokkal

A Siemens által fejlesztett Railigent platform segítségével, a vasúttársaságok intelligens módon tudják a vasúti adatokat felhasználni, optimalizálhatják karbantartási és operatív feladataikat, és száz százalékos rendelkezésre állást biztosíthatnak. A Railigent alapja a Siemens nyílt IoT operációs rendszere, a MindSphere. Korábban a Railigent csak a Siemens rendszerek elemzésére volt használható. A partnertársaságokkal való együttműködésnek és a partnerek által készített alkalmazások integrációjának köszönhetően, a Siemens ma már képes arra, hogy lehetővé tegye az ügyfelei számára járműflottájuk és vasúti infrastruktúrájuk átfogó kezelését.

A Siemens eddig három partnercég " az SKF GmbH, a Strukton Rail b.v. és a Voith GmbH & Co. KGaA " alkalmazásait integrálta a rendszerbe. Mindhárom társaság a járműalkatrészek és vasúti infrastruktúra állapotának digitális felügyeletére szolgáló, különleges alkalmazásokat fejleszt. Az alkalmazások által gyűjtött mérési adatok alapján, a vasúti rendszerek karbantartása optimalizálható és költség-hatékonyabbá tehető. Ennek köszönhetően többek közt csökkenthetők az élettartam költségek, növelhetők a szerviz- és karbantartási intervallumok, megelőzhetők a balesetek és váratlan szolgáltatás-kiesések.

Új, felhőalapú megoldások alacsonyabb hardverigénnyel

A felhőalapú forgalomirányítás forradalmasítja a távolsági vasúti közlekedést. Az új rendszerrel a forgalomirányítás és forgalomkezelés egy helyen központosítható, térbeli korlátozás nélkül. Ez egyedülálló rugalmasságot biztosít a vasúttársaságok számára, jelentős költségmegtakarításokat eredményez az infrastruktúra és az operatív feladatok terén " természetesen anélkül, hogy a biztonságot hátrányosan érintené. A Siemens már dolgozik a partnereivel együttműködve a modern technológiai megoldások gyakorlatba való átültetésén.

Az InnoTrans 2018 kiállításon a hálózatba kapcsolt mobilitás jövőjét fogja bemutatni a Siemens

Digitális állomás " integrált mobilitási megoldások közötti interakció

A vasútállomások az intermodális városi közlekedés létfontosságú csomópontjai. A leghatékonyabb és legkörnyezetbarátibb közlekedési formát, azaz a tömegközlekedést az emberek csak akkor fogják nagyobb arányban igénybe venni, ha a különböző közlekedési eszközök és vonalak közötti átszállás gördülékenysége, megbízhatósága, kényelme és gyorsasága biztosítható. A Siemens "digitális állomás" elnevezésű megoldása a funkciók széles skáláját fedi le, az infrastruktúra menedzsmenttől, az univerzális intermodális közlekedési információkon át, a működés folyamatos optimalizálásához szükséges adatelemzésekig. Az üzemeltetők így 100 százalékos rendelkezésre állást érhetnek el, növelhetik az áteresztőképességet, és javíthatják az utazási kényelmet " ami mind fontos a tömegközlekedés vonzóbbá tételéhez.

A digital twin technológiai megoldás teljes átláthatóságot biztosít a vasúti infrastruktúra projekteknél

A Bentley Systems társasággal és más szoftvergyártó partnerekkel együttműködve, a Siemens az ún. digital twin (digitális iker) megoldáson alapuló épületinformációs modellezést (Building Information Modeling, BIM) használ a komplex vasúti infrastruktúra projektek tervezéséhez és építéséhez. A számítógép által generált modell a tervezett rendszer objektumorientált, parametrikus és digitális 3D leképezését adja. Az adatbázis biztosítja a kiterjedt szimulációhoz szükséges alapokat, és segítségével megelőzhetők a rendszerkonfliktusok, a késések kockázata csökkenthető, és a projekt implementálása felgyorsítható.

Az InnoTrans 2018 kiállításon a hálózatba kapcsolt mobilitás jövőjét fogja bemutatni a Siemens

Az InnoTrans kiállításon a Siemens a vasúti villamosítás ágazatának egy másik innovációját is be fogja mutatni. Most először tudja a társaság egy vasúti rendszer elektromos hálózatát és energiaáramlását adatalapú, valós idejű szimulációban megjeleníteni. A megoldás a SCADA hálózatirányító rendszer (Sitras RSC), a Sitras iEMS intelligens energiamenedzsment rendszer és a Sitras Sidytrac Real Time kombinációján alapul. Lehetővé teszi a csúcsterhelések előrejelzését és elkerülését, átláthatóvá teszi a kritikus hálózati feltételeket, lehetővé teszi a vonatmenetrendek optimalizálását energiaigény és fogyasztás szerint, és segítségével az energiafogyasztás akár 15 százalékkal csökkenthető.

A rugalmasságra, alacsonyabb életciklus költségekre és magasabb kényelmi szintre irányuló igényeknek megfelelő moduláris járműplatform

A Siemens által gyártott új Velaro Novo, a Velaro motorvonatok előző három generációjának továbbfejlesztett változata. A számos részletében megújult, nagy sebességű motorvonat kimagasló hatékonysággal működik, 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, jelentősen alacsonyabb beruházási és karbantartási költségek mellett működik, ugyanakkor kapacitása 10 százalékkal meghaladja az előző modellét. Az ún. empty tube koncepció szerint készülő, és számos konfigurációt lehetővé tevő Velaro Novo biztos megoldásnak mondaható a jövőre nézve, amely rugalmasan alakítható és több év távlatában is megfelel a mindenkori igényeknek és elvárásoknak.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok