A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Bele kéne számítani a munkaidőbe, ahogy munkába menet emailezünk

,

Kutatók szerint annyira gyakori jelenséggé vált, hogy a munkahely és az otthonunk közötti utazás során a telefonunkon munkahelyi emaileket intézünk, hogy ezt az időszakot is bele kéne számítani a munkaidőbe

Az University of the West of England ötezer olyan ember viselkedését figyelte meg, akik London környékéről járnak be vonattal dolgozni. És azt találták, hogy az emberek 54 százaléka arra használja a vasút ingyenes wifi-hálózatát, hogy munkahelyi levelezéseiket intézzék.

De rajtuk kívül is akadtak bőven, akik meg saját mobilinternetüket használva intézték munkahelyi dolgaikat.

A munkával foglalkozók befelé menet az aznapi munkát előkészítő leveleket írtak, míg a munkanap végén még olyan ügyeket intéztek, melyekre nem maradt idejük az irodában. A kutatásból az is kiderült, hogy a wifi-hálózat elérhetőségének növelésével megnőtt az ott utazóknak munkával töltött ideje.

A kutatás ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális eszközök terjedésével mennyire felborult a munka-élet egyensúlyunk, mert a mindig elérhető és online lévő telefonjaink miatt a munka világa sosem tapasztalt módon gyarmatosította életünknek olyan területeit, ahol korábban mentesülhettünk a munkahelyi ügyeinktől.

Korábban számos kutatás mutatta már ki, hogy mennyire sokan vannak, akik még otthon, este is munkahelyi levelekkel foglalkoznak, és a napot is úgy kezdik, hogy átpörgetik a friss leveleket.

A kutatásban résztvevő Juliet Jain szerint az okostelefonok és az internet miatt annyira elmosódtak a határok a munka és a magánéletünk között, hogy meg kéne fontolni, hogy a munkába vezető utazást is a munkaidő részének tekintsék.

Arról, hogy ez az újonnan megjelent ''állandó elérhetőség'' mennyire káros az ember egészségére, szintén születtek már kutatások: magasabb stresszhez és gyorsabb kiégéséhez vezethet.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok