A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Megszavazta a parlament a munka törvénykönyve módosítását, 400 órára emelik az éves túlórakeretet.

,

Megszavazta a parlament az elmúlt hetekben sok vitát kiváltó túlóratörvényt, amely után 2019-től több pontban is változik a munka törvénykönyve.

Továbbra is évi 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, azonban ezt meghaladóan a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként további 150 túlóra, összesen 400 óra rendelhető el. A törvény ezt hívja önként vállalt túlmunkának.

Kollektív szerződés esetén továbbra is legfeljebb évi 300 óra túlóra rendelhető el, de ezen felül ha a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik, naptári évenként további legfeljebb 100, összesen 400 óra lehet a rendkívüli munkaidő.

A megállapodás arra a naptári évre szól, amelyben megköttetett, azt a dolgozó csak a naptári év végére mondhatja fel. A mostani módosítás azt is tartalmazza majd a munka törvénykönyvében, hogy a munkáltató a közölt munkaidőbeosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja.

Az eddigi 12 hónapról 36 hónapra bővült a munkaidőkeret elszámolása azoknál a munkavállalóknál, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgoznak.
Ez összességében annyit jelent, hogy a munkáltatóknak egy év helyett 3 éves időszakon belül kell elszámolniuk azon dolgozók túlóradíjával és a szabadnapjaikkal, akik több műszakos, vagy megszakítás nélküli munkarendben végzik tevékenységüket.

2017-ben a német alkalmazottak átlagosan évi 27 túlórát dolgoztak. Németországban a heti munkaidő átlagosan 35 óra.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok