A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Nincs munkáltatói bérajánlat - elkezdődtek a tárgyalások a MÁV-csoportnál


A Vasúti Érdekegyeztető Tanács idei első, 2020. január 22-én megtartott ülésén megkezdődtek a bér és javadalmazási kérdésekről a tárgyalások az érdekképviseletek és a MÁV között, a munkáltató azonban nem tett béremelésre vonatkozó ajánlatot.

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató ismertette a MÁV Zrt. és leányvállalatai előtt álló rövid-, közép és hosszú távú kihívásokat és feladatokat. Kijelentette, versenyképes és modern vasúti szolgáltatásra van szükség, ehhez a vasúti technológiát magas színvonalon működtetni képes, megbecsült munkavállalókra is szükség van. Középtávú megállapodás megkötésében érdekelt, ahol a többletteljesítményt is elismeri a munkáltató. Olyan egyezséget kíván az érdekképviseletekkel, amelyben ösztönző elemek is szerepelnek, bérajánlatot azonban annak ellenére sem tett, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete , VDSZSZ Szolidaritás és a Vasutasok Szakszervezete már 2019 februárban megfogalmazta javaslatait egy középtávú bérmegállapodás alapjaként. Az egyéb javadalmazási kérdésekben sem ismert a munkáltatói álláspont, sem a VBKJ, sem a szenioritás elismerésre, sem az év végi kifizetések ügyében nem hangzott el meghatározott javaslat.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete részletesen ismertette javaslatait a MÁV ZRt. Kollektív Szerződésben illetve egyéb megállapodásokban rögzített díjazások, juttatások, valamint a VBKJ rendszer, továbbá a szenioritás szerinti egyszeri kifizetés tárgyköreiben. A bérfejlesztéssel kapcsolatban a MOSZ kijelentette, kétszámjegyű emelést tart elfogadhatónak, folytani kell az alapbérek emelését, a megbecsülést a kereseteknek is tükrözniük kell. A Mozdonyvezetők Szakszervezete az év végi egyösszegű kifizetésekkel kapcsolatban elmondta, a munkáltatói intézkedés miatt a vasutasok egyharmada úgy érzi, nem elég lojális a munkahelyéhez.

Az érdekképviseletek többsége úgy nyilatkozott, megfelelő ajánlat esetén érdekelt egy középtávú bérmegállapodás aláírásában. A MÁV január végére ígérte a bérfejlesztéshez kapcsolódó teljesítményösztönző elemek kidolgozását, így a következő tárgyalás február elejére várható.

2020 március-április

Mozdonyvezetők Lapja

2020 március-április

  • Bérmegállapodás 2020
  • Covid 19
  • Egyre nagyobb az igény a vasúti szállítás iránt a járvány miatt
  • Ügyintézés a vírushelyzet alatt
  • Mozdonyvezetők a Mozdonyvezetőkért
  • A kék csoda
  • Állja a sarat, de üzleti tervet módosít a MÁV

Megtekintés Korábbi számok