A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Hétfőn megindulhat a közlekedés Nagymaros és Szob között

,

Július 13-án Nagymaros és Szob között a jobb vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés. Mivel a másik vágányon és a töltésoldalon folytatódik a károk helyreállítása, ezért ott továbbra sem közlekedhetnek a vonatok. Hétfőtől módosított menetrend lép életbe a Budapest–Vác–Szob vonalon, és már csak néhány vonat helyett közlekednek pótlóbuszok Nagymaros és Szob között. A szobi vonalon a nemzetközi vonatok július 13-tól közlekednek, a 280-s számú és a 278-as Metropolitan EuroCity, a 477-es Metropol EuroNight és a 131-es Báthory EC vonatok kivételével, amelyek július 14-től indulnak. A nemzetközi járatoknak nem kell kerülő úton haladniuk, hanem Szobnál lépik át a határt.

Mint ismeretes június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között. A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt.

A károk helyreállítását 20-án – az omlásveszély elmúltával – kezdte meg a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG. Előbb munkagépekkel tisztították meg a síneket több mint 700 köbméternyi hordaléktól. Közben a rézsű ideiglenes helyreállítását is elvégezték a munkavonatok biztonságos közlekedése céljából. Ezt követően kezdték meg a dombról időnként lefolyó sarat, köveket megállító úgynevezett görgetegfogó fal mögötti terület megtisztítását egy vasúti kocsira rögzített lánctalpas kotrógéppel, amihez előbb el kellett távolítani a felsővezetéket. A napi 300-400 köbméter omladékot egy tíz kocsiból álló szerelvényre rakodták át. Eddig mintegy hatezer köbméter, egy kisebb dombnyi hordalékot termeltek ki és helyeztek el a szobi állomás közelében lévő vasúti területen, és még mintegy ezer köbméter anyagot kell elszállítani oda.

A helyreállítási munkákkal egy időben elkezdték a dombtól távolabbi vágány és a töltésoldal helyreállításának tervezését és a tervek egyeztetését a helyi építési hatósággal. Az Ipoly Erdő szakembereinek bevonásával felmérték a közút és a vasút közötti rézsű fáinak állapotát, mert a közutat és a vasúti töltést veszélyeztető fákat el kell távolítani. A MÁV geológiai kockázatelemzési vizsgálatot végeztet a Natura 2000-es és fokozottan védetté nyilvánított tájvédelmi körzetben, hogy megállapítsák, mekkora az omlásveszély, és hosszú távú előrejelzést is készítenek.

A vasúti mérnökök és szakemberek gondoskodnak arról, hogy a pálya, a biztosítóberendezés és a felsővezeték-hálózat megfelelő állapotban legyen a forgalom hétfői megindulásakor, és a biztonság garantálása érdekében a vasúttársaság folyamatosan sziklaőrrel figyelteti a domboldalt.

A károk elhárítása eddig mintegy 150 millió forintba került, de a munka jelentős része még hátravan. Várhatóan a nyár végére fejeződik be a közúthoz közelebbi vágányzat helyreállítása, a rézsűt megtámasztó támfalak megépítése, hogy azon a sínpáron is megindulhasson a vonatközlekedés.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok