A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Tudnivalók az egészségpénztári tagdíj-kiegészítésről

,

Az érdekképviseletek és a munkáltató közötti megállapodás létrejöttével önkéntes egészségpénztári tagdíjkiegészítést kapnak a MÁV-csoport munkavállalói, ha rendelkeznek önkéntes egészségpénztári tagsággal és munkabérből történő legalább havi 2 000 Ft tagdíj levonásával megbízzák a munkáltatót. A munkáltatói tagdíjkiegészítés összege ebben az esetben nettó 3000 Ft havonta. A megállapodás július 1-től hatályos.

A MÁV a megállapodáshoz kapcsolódóan közleményt adott ki:

Aki már tagja valamelyik önkéntes egészségpénztárnak:

- ha a béréből már korábban havonta legalább 2 000 Ft tagdíj utalásával bízta meg a munkáltatót, nincs teendője, automatikusan megkapja a juttatást (július 1-ig visszamenőleg, azaz első alkalommal nettó 9 000 Ft-ot)

- ha 2020. január 1. és augusztus 31. között már legalább 12 000 Ft egyéni tagdíjat befizetett az egészségpénztárba (nem a MÁV-on keresztül, hanem egyéni befizetéssel), az erről szóló, az egészségpénztár által kiállított igazolást legkésőbb 2020. szeptember 25-ig mutassa be a humán ügyfélszolgálati irodán személyesen, vagy e-mailben küldje meg a humanus@mav-szk.hu címre. Így 2020 évben jogosult lesz a juttatásra akkor is, ha nem adott a munkáltatónak megbízást havi legalább 2 000 Ft egészségpénztári tagdíj levonására és átutalására. A szükséges igazolást az egészségpénztártól kérheti. A juttatás ebben az esetben is július 1-ig visszamenőleges. 2020. szeptember 25. után már nem adható le ilyen igazolás.

- ha az idei évben még nem fizetett be legalább 12 000 Ft egyéni tagdíjat egészségpénztári számlájára, és eddig még nem adott megbízást munkáltatójának: a megfelelő nyomtatvány kitöltésével bízza meg munkáltatóját havi legalább 2 000 Ft egészségpénztári tagdíj levonásával és pénztárba történő átutalásával. Ha ezt legkésőbb 2020. szeptember 25-ig megteszi, és a nyomtatványt a humán ügyfélszolgálati irodán leadja vagy e-mailben megküldi a humanus@mav-szk.hu címre, a juttatás július 1-jéig visszamenőleges. Ha később adja le a megbízást, már csak az adott hónaptól jár a juttatás. 

Aki még nem pénztártag, vagy pénztártagságát nem jelentette be a munkáltatónak

ha szeptemberben belép egy önkéntes egészségpénztárba, és legalább 2 000 Ft tagdíj levonásával bízza meg a munkáltatót, az július, augusztus és szeptember hónapra is megkapja a juttatást, azaz összesen nettó 9 000 Ft juttatásban részesül. Ehhez a tagi igazolásokat, a levonásra vonatkozó nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell leadni a humán ügyfélszolgálati irodán vagy e-mailben megküldeni a humanus@mav-szk.hu címre. Ha később adja le az igazolást és a megbízást, vagy később lép be egy önkéntes egészségpénztárba, már csak az adott hónaptól jár a juttatás.

Az önkéntes egészségpénztárba és nyugdíjpénztárba történő egyéni befizetés valamint a munkáltatói tagdíj-kiegészítés adókedvezmény pénztári jóváírását teszi lehetővé. 

A 2020. évi hatályos adózási szabályok alapján az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészség- és önsegélyező pénztárakba teljesített egyéni befizetések és a munkáltatói hozzájárulás után a pénztártag munkavállaló az éves adóbevallása keretében 20% adókedvezmény pénztári jóváírásáról rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes pénztári számlára érkező befizetések 20%-ával az önkéntes pénztári számlán levő összeget növelhető.

Az érvényesíthető önkéntes pénztári kedvezmény egy adóévben maximum 150 000 Ft lehet, amennyiben adófizetésre kötelezett. (Azaz a kedvezmény legfeljebb 750 000 Ft befizetés után vehető igénybe, ennek a 20%-a 150 000 Ft. A kedvezmény feltétele, hogy az éves adóbevallásban megállapított személyi jövedelemadója – a családi kedvezmény és egyéb kedvezmények figyelembe vételével – erre lehetőséget biztosítson.)

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok