A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Járműfejlesztések a szolgáltatási szinvonal növeléséért a Startnál

,

A MÁV-START korábbi években megkezdett járműkorszerűsítési programja eredményeként, 2020-ban a vasúttársaság több száz személykocsija, motorvonata és mozdonya újult meg, a munka 2021-ben is folytatódik. A felújítások mellett járműbeszerzésekre is szükség van. Folyamatban van 115 mozdony, 50 hibrid motorvonat és 54 új HÉV szerelvény beszerzése, eredményes eljárások esetén  a nyertes ajánlattevőkkel a szerződések nyáron megszülethetnek. 

Tavaly a MÁV-START összesen 340 CAF, DVJ, DWA, halberstadti személykocsija és Uzsgyi motorvonata újult meg, amik közül 73 komfortjavításon is átesett. 22 mozdonyfelújítás is megtörtént. Ezeken túl a Talent motorvonatokból 5 felújítása, míg 9 FLIRT motorvonat egységesítése is elkészült. Idén is folytatódik a munka, a tervek szerint 376 személykocsi újul meg, a mozdonyok közül pedig 17 különböző mértékű felújításon esik át.

2013 óta a MÁV-START mintegy 2100 üzemben lévő járműjének közel fele újult vagy újul meg. A különböző szintű felújításokon átesett mozdonyok motorikus átvizsgálása, a cserére szoruló alkatrészek pótlása, a külső felületi javítások és újrafestésük teljesen megtörténik.

A következő években számos különböző vasúti jármű beszerzése történik meg. A megrendelt 40 KISS emeletes motorvonatból jelenleg 9 közlekedik, 5 a váci és 4 a ceglédi vonalon. 2022 végéig a megrendelt járművek mindegyike forgalomba állhat, így a főváros elővárosi forgalmát szinte teljes mértékben modern motorvonatok szolgálják majd ki.

2021 februárjáig 53 saját gyártású IC+ kocsi állt forgalomba a 90 darabos szériából. Folymatban van az első osztályú, bisztrókocsival is felszerelt IC+ szerelvény gyártása is, melyekkel várhatóan a nyári szezonban már találkozhatnak az utasok. Várhatóan év végéig mind a 90 IC+ kocsi elkészül. Év elején megérkezett Szentesre az első tram-train prototípus is, várhatóan szeptember végétől megindulhat a közlekedés Szeged és Hódmezővásárhely között.

A korszerűsítések, beszerzések hozzájárulnak, hogy a jövő közlekedése biztonságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb legyen és a járművezetők munkakörülményei is javulnak.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok