A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Javaslataink a vírushelyzet okozta kockázatok mérséklésére

,

A koronavírus terjedésnek következtében jelentősen megnőtt a mozdonyszemélyzet fertőzöttsége és kollégáink között sajnálatos halálesetek is történtek. Ismereteink szerint a MÁV-START munkakörei közül a mozdonyvezetők körében a legmagasabb ennek az előfordulása úgy is, hogy kollégáink munkavégzés közben nem kerülnek személyes kontaktusba sem más munkavállalókkal, sem az utazóközönséggel. A Mozdonyvezetők Szakszervezete levélben fordult a MÁV-START Zrt.-hez.

Azt tapasztaljuk és a mozdonyvezető kollégáinktól azt az információt kaptuk, hogy a vontatójárművek, motorvonatok vezetőállásának fertőtlenítési gyakorisága, a fertőtlenítés minősége nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek csökkentik, megakadályozzák a vírus elterjedését, a fertőzés átadását és amelyet a vírus megjelenését követően a MÁV-START alkalmazott és amely akkor hozzájárult a védekezés sikerességéhez, kevesebb megbetegedést eredményezett.

Felmérésünk az egyes igazgatóságokon eltérő helyzetet mutat, azt azonban általánosan kijelenthetjük, hogy kevesebb figyelmet fordítanak most a vezetőállások, a mozdony kezelőszerveinek tisztítására és fertőtlenítésére, mint a koronavírus első hullámának idején. Sok esetben nincs nyoma a fertőtlenítésnek sem a tisztított felületen, sem az MFB-be jegyezve. Találkoztunk olyan MFB-ben rögzített bejegyzéssel, amely február 24-i fertőtlenítést mutatott. Sem a hosszú vizsgálati ciklus idejű, sem az egyéb járművek fertőtlenítési gyakoriságát, sem annak minőségét, alaposságát nem tartjuk elfogadhatónak és megnyugtatónak.

Szintén aggodalomra ad okot a személyes feljelentkezések alkalmával a szolgálatképes állapot ellenőrzésére használt telepített alkohol teszter jelenlegi helyzetben történő alkalmazása, rendszeres tisztításának elmaradása.

 A mozdonyszemélyzet egészségének megóvása, a vírushelyzet okozta kockázatok mérséklése, a személyes kontaktusok csökkentése érdekében kérjük és javasoljuk az alábbi intézkedések mielőbbi meghozatalát:

 • fordítsanak kiemelt figyelmet a mozdonyok, motorvonatok vezetőállásának, a vezetőfülkében lévő kezelőszerveknek a fertőtlenítésére. A vezetőállások naponként legalább egy alkalommal kapjanak fertőtlenítést
 • a mozdonyvezetői tartózkodók, felvigyázói helyiségek, öltözők és közösségi terek takarítása, fertőtlenítése rendszeresen történjen meg.
 • a szolgálatra képes állapot vizsgálatának részeként végzett alkoholos állapot ellenőrzésére vonatkozóan a mozdonyszemélyzet által közösen használt alkohol teszter alkalmazását mellőzzék, helyette az egyszer használatos alkoholszondát használják
 • a szerelvényfordulók, mozdonyfordulók, a mozdonyszemélyzet személyzeti fordulói úgy kerüljenek kialakításra, összehangolásra, hogy a mozdonyszemélyzet szolgálatonként lehetőség szerint egy járművön teljesítsen szolgálatot
 • lehetőség szerint csökkentsék a laktanyás szolgálatok számát
 • csökkentsék a személyes váltások számát

 

 

 

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

 • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
 • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
 • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
 • Területi hírek
 • Profiltisztítás a Startnál
 • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok