A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Ma van a mozdonyvezetők napja

,

1995 óta a Mozdonyvezetők Szakszervezete javaslatára szeptember 15-én ünnepeljük az Európai Mozdonyvezetők Napját. A Mozdonyvezetők Szakszervezete ebből az alkalomból köszönti a mozdonyvezetőket.

Embert próbáló, a magánéletet a vasúti szolgálatnak alávető, fegyelmezett és pontos munkavégzést követelő tevékenység a mozdonyvezetőé. A mozdonyvezetői munka, a vasúti járművezetés másra át nem hárítható, közvetlen felelősséggel járó hivatás, amely tiszteletet és megbecsülést vívott ki magának a vasúti közlekedésben és a társadalomban egyaránt.

A mozdonyvezetők hivatástudata, szakmai felkészültsége, fegyelmezett és pontos munkavégzése biztosítéka a közlekedésbiztonság fenntartásának, a balesetek, rendkívüli események megelőzésének. A mozdonyvezetők mögött utasok százai, a fuvaroztatók által feladott rakomány, amelynek értéke csak milliárdokban mérhető. Emberek élete, áruk biztonságos célba juttatása múlik azon, hogyan végezzük munkánkat. A mozdonyszemélyzet az egészségügyi veszélyhelyzet alatt tanúsított áldozatvállalása és fegyelmezettsége nagyban hozzájárult – a vasúti közlekedés területén – a sikeres járványügyi védekezéshez, a közlekedés fenntartásához.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer 2014. évi megszüntetése miatt idős korban egyre nehezebb teljesíteni az egészségi alkalmassági követelményeket, a 40-45 éves mozdonyszolgálat, a rendszertelen munkavégzés és állandó stresszhelyzet, fokozódó pszichés terhelés egészségromboló hatása egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. Az elöregedett járműpark, elmaradt mozdonybeszerzések és járműfelújítások miatt a munkakörülmények az elmúlt évtizedekben érdemben alig javultak, az európai munkakörnyezet kevesek kiváltsága ma még.

Az Európai Mozdonyvezetők Napja lehetőséget teremt arra, hogy a közvélemény és az utazóközönség figyelmét felhívjuk a felelősségteljes, sok lemondással járó hivatást végzőkre, a mozdonyvezetőkre, köszöntjük a mozdonyvezetőket, eseménymentes szolgálatot kívánunk mindenkinek!

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok