A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Tárgyalást kezdeményeztünk az év végi kifizetésekről

,

A  MÁV-START Zrt. által egyoldalú bérintézkedésével kapcsolatban a Mozdonyvezetők Szakszervezete elvárja, hogy a jövőben, a Munkáltató egyeztessen és állapodjon meg előre az érdekképviseletekkel az ilyen és ehhez hasonló jogcímű kifizetések feltételrendszeréről és arról előre tájékoztassa a munkavállalókat, még akkor is, ha a kifizetésre nem ad garanciát. A Mozdonyvezetők Szakszervezete a MÁV-START Zrt. Vezérigazgatójának írt levélben kezdeményezte az erről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A MÁV-START Zrt. 2021. december 14.-ei dátummal egyoldalú kötelezettségvállalásként bérintézkedést jelentett be. Nyolcvan, illetve százhúszezer forintot kaptak 2022. januárban azok a munkavállalók, akik megfeleltek a Munkáltató által utólag kitalált feltételeknek. A kizáró rendelkezésekkel a Mozdonyvezető Szakszervezete nem értett egyet, azokkal kapcsolatban Szakszervezetünk módosításokat javasolt, ezeket azonban a Munkáltató nagyrészt figyelmen kívül hagyta.

Nem részesültek kifizetésben azok a munkavállalók, akik egész évben 21 vagy annál több napig voltak keresőképtelenek (pld. betegek). Mindezt akkor, amikor a világjárvány végig kísérte az esztendőt és a végrehajtó szolgálatban dolgozók egész évben, mint mindig, tették a dolgukat. Azok tehát, akiket a COVID-19 betegséggel, karanténnal sújtott, jó eséllyel nem álltak megfelelő módon a munkáltató rendelkezésére.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felmérése szerint tagjaink közel 20%-a keresőképtelensége miatt nem részesült anyagi elismerésben függetlenül attól, hogy az évben tíz-húsz pihenőnapon dolgozott, kétszáz óra feletti rendkívüli munkavégzést teljesített, a vasúti közlekedés év végi fenntartása miatt szabadságát nem tudta kivenni 2021-ben.

Nem részesültek juttatásban azok, akik decemberben egy munkanapnál hosszabb időtartamban, valamilyen egyéb jogcímen nem álltak rendelkezésre. Elestek az elismeréstől azok az Üzemi Tanács tagok, munkavédelmi képviselők, akik jogszabályok alapján a Munkáltatóval együttműködve végezték a munkájukat decemberben is.

A MÁV-START Zrt. intézkedése értetlenséget és elkeseredést váltott ki azokban, akik nem részesültek kifizetésben annak ellenére sem, hogy lojalitásuk és egész évben nyújtott áldozatos munkájuk, a létszámhiányból eredő vasúti szolgálat okozta jelentős leterhelés alapján okkal számítottak erre.

Mindezek miatt a Mozdonyvezetők Szakszervezete elvárja, hogy a jövőben, a Munkáltató egyeztessen és állapodjon meg előre az érdekképviseletekkel az ilyen és ehhez hasonló jogcímű kifizetések feltételrendszeréről, és arról előre tájékoztassa a munkavállalókat, még akkor is, ha a kifizetésre nem ad garanciát.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete kezdeményezi az erről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését.

 

 

 

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok