A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Lassan a békés eszközök végére érünk

,

Annak ellenére, hogy a Bíróság is megerősítette a MOSZ álláspontját, amely szerint a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. nem tartotta be a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodást, a Munkáltató továbbra is azt hangoztatja, hogy valamennyi eddigi megállapodásban vállalt kötelezettségét teljesítette. Palkovics László illetékes miniszterhez fordultunk, kérve közbenjárását a társadalmi béke megőrzése, a megállapodásban foglaltak teljesülése érdekében.

 Tisztelt Miniszter Úr!

A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2022. március 10. napjára határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg a 2021. évi reálkeresetveszteség kompenzálása érdekében a MÁV-START Zrt.-nél. A meghirdetett sztrájkot a Kúria felülvizsgálati végzésében jogszerűnek minősítette. A jogszerű sztrájk elkerülése érdekében a Mozdonyvezetők Szakszervezete március 9-én az akkor fennálló járványügyi helyzetre és az orosz-ukrán háború miatti menekültválságra tekintettel megállapodást kötött a MÁV Zrt. elnökével.

A 9833-1/2022/MAV megállapodásban a Munkáltató kötelezettséget vállalt 300.000,- Ft júliusi egyszeri kifizetésre a mozdonyvezetők, motorvonat-vezetők, Flirt motorvonat-vezetők körében, ezzel részben teljesítve a MOSZ sztrájkkövetelését, azaz a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálását. A felek továbbá rögzítették, hogy a fentieken túl minden egyéb évközi kifizetés a többi munkavállalóval azonos módon és mértékben illeti meg a mozdonyvezető, motorvonatvezető, Flirt motorvonat-vezető munkakörben foglalkoztatottakat.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete álláspontja szerint a munkaügyi kapcsolatok terén példátlan módon a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. nem teljesítette a márciusra meghirdetett jogszerű sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást.

A megállapodás teljesítése érdekében történő egyeztetések a munkáltató elutasító magatartása miatt nem vezettek eredményre, így a Mozdonyvezetők Szakszervezete szeptember elejére ismételten munkabeszüntetést hirdetett. A sztrájk meghirdetéséhez kapcsolódó bírósági eljárás során a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma 24.Mpk.75.175/2022/8. számú végzése majd a Fővárosi Ítélőtábla – mint másodfokú bíróság – 2.Mpkf.35.109/2022/4 számú végzése megerősítette a Mozdonyvezetők Szakszervezete álláspontját.

Ennek ellenére a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. a tárgyalásokon továbbra is azt hangoztatja, hogy valamennyi eddigi megállapodásban vállalt kötelezettségét teljesítette.

Tisztelt Miniszter Úr!

A vitatott kérdés békés megoldása érdekében levélben fordultunk Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz. A Miniszterelnökségi Kabinetiroda I-1/ME/1320/3(2022) számú válaszlevelében Önt jelölte meg a helyzet áttekintésére.

A levél tartalmára is hivatkozva kérjük Miniszter Úr közbenjárását a társadalmi béke megőrzése, a megfelelő munkaügyi kapcsolatok helyreállítása érdekében. Kérjük, szíves intézkedését, hogy a sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodásban foglaltak a MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. részéről betartásra kerüljenek.

Várjuk megtisztelő válaszát

 Budapest, 2022. 10. 03.

Üdvözlettel:                  

 Barsi Balázs elnök

 

2022 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2022 szeptember-október

  • MOSZ Kongresszus 2022
  • Egy Megállapodás Élete
  • Területi hírek
  • Mozdonyvezetők Napja
  • MOSZ Kupa

Megtekintés Korábbi számok