A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Szeptember 15. a Mozdonyvezetők Napja, büszkék vagyunk hivatásunkra!

,

Európa számos országában, így Magyarországon is, szeptember 15-én ünnepeljük a Mozdonyvezetők Napját. A Mozdonyvezetők Szakszervezete köszönti a mozdonyvezetőket, motorvonatvezetőket, vasúti járművezetőket, eseménymentes szolgálatot kívánunk mindenkinek!

A mozdonyvezetői hivatást gyakorolni csak magas fokú elhivatottsággal és a vasút iránti elkötelezettséggel lehet. Munkánk fegyelmezett, precíz munkavégzést, állandó figyelmet, határozott döntést igénylő tevékenység, amely másra nem hárítható, közvetlen felelőséggel jár. Rendszertelen munkaidő-beosztás, állandósult stresszhelyzet és nagyfokú pszichés terhelés mellett kell helytállnunk. Mi, akik a mozdonyvezetői munkát gyakoroljuk, egy életre választottunk magunknak hivatást, annak minden kockázatát, nehézségét és szépségét ismerve és mérlegelve. 

A társadalomban, gazdaságban végbemenő kedvezőtlen változások a magyar vasúti környezetre is káros hatást gyakorolnak. Évtizedek óta alulfinanszírozott és a közlekedéspolitika által alulértékelt, ám egyre magasabb követelményeket támasztó helyzetben kell ma működtetni a vasúti közlekedést Magyarországon. A megnövekedett elvárásokkal és kockázatokkal fordított arányban csökken a mozdonyvezetői munka megbecsültsége, miközben a társadalom jelentős igényeket fogalmaz meg a mozdonyvezetői munkával kapcsolatban, amely felelősségtudatunkban, szakmai felkészültségünkben, fegyelmezett és pontos munkavégzésünkben ölt testet. Nem csoda, hogy a vasúttársaságok egész Európában mozdonyvezetői létszámhiánnyal küzdenek. Mindez annak a következménye, hogy a munkadók nem becsülik meg eléggé szakmai tudásunkat, elkötelezettségünket és nincsenek tisztában a munkakör sajátosságaival, nehézségeivel.

Nap mint nap meg kell küzdenünk az emberhez méltó vezénylésért, a pihenőidőhöz való jogunk biztosításáért, az egészségre nem veszélyes munkakörnyezet biztosításáért. Szinte állandó rendelkezésre állás mellett folyamatos a munkavégzésünk, alig van időnk szeretteinkre, ritka kincs a szolgálatok nélküli ünnepnap és hétvége.

Minden megpróbáltatás ellenére mindannyiunkban ott van az az érzés, amely a mozdony vezetőállásán tart minket és nem ereszt. Amikor egy mozdulattal mozgásba hozzuk vagy megállítjuk a vonatot, amikor sebesen fut velünk a táj, tudjuk, hogy mögöttünk utasok százai és fuvaroztatók bíznak felelősségtudatunkban, szakmai felkészültségünkben, fegyelmezett és pontos munkavégzésünkben, amely biztosítéka a balesetmentes vasúti közlekedés fenntartásának, annak, hogy biztonságban vannak.

Tisztában vagyunk a hivatásunkkal járó felelőséggel, büszkénk vagyunk arra, hogy megfelelünk ennek.

2023  2. szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 2. szám

  • Hatvan éves mozdonyoknak múzeumban van a helye
  • Mozdonyvezetők Országos Találkozója
  • Mozdonyvezetők a Mozdonyvezetőkért
  • Területi hírek
  • MOSZ Ignéczi József Horgászverseny
  • Jelenések könyve
  • ETCS

Megtekintés Korábbi számok